slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το μεγάλο κανάλι της Βουλής μας κοστίζει τέσσερα εκατομμύρια το χρόνο

Ένα πλούσιο κανάλι που μεταδίδει μόνο συνεδριάσεις και ντοκιμαντέρ, το παρακολουθεί λιγότερο από το 0,3% του τηλεοπτικού πληθυσμού, αλλά το πληρώνουν χρυσάφι όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες καθώς το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας του φτάνει τα 4 εκατομμύρια. Αυτό είναι το κανάλι της Βουλής.

Στην εποχή της κρίσης που μαστίζει την ελληνική οικονομία και δημιουργεί συνθήκες ασφυκτικής πίεσης για τους φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο, το κανάλι της Βουλής εξακολουθεί να εκπέμπει το σήμα του και να συνεχίζει το δικό του ιδιόρρυθμο έργο. Δηλαδή να μεταδίδει τις συνεδριάσεις της Βουλής, ένα δελτίο ειδήσεων και φυσικά ντοκιμαντέρ και ταινίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», το κόστος για αυτές τις υπηρεσίες που προσφέρει το εν κανάλι της Βουλής φτάνει ετησίως σχεδόν τα 4 εκατομμύρια ευρώ, με τα 2,7 από αυτά να προορίζονται για τη μισθοδοσία των 82 υπαλλήλων. Από αυτούς 45 είναι τεχνικοί, 12 δημοσιογράφοι, 13 διοικητικοί, και 12 παραγωγοί.

Αν αναρωτιέστε τι χρειάζονται 45 ολόκληροι τεχνικοί για το κανάλι της Βουλής, καλά κάνετε γιατί το πρόγραμμα του καναλιού δεν είναι τόσο πλούσιο ώστε δικαιολογεί την ύπαρξη τόσων πολλών ανθρώπων. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια το κανάλι της Βουλής δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι εστί κρίση, καθώς οι δαπάνες του ανέβηκαν από τα 3 εκατομμύρια του 2007 στα 3,97 εκατομμύρια το 2011, ενώ προσέλαβε και τρία άτομα. Μόνο για το πρόγραμμα-κονσέρβα πληρώνουμε 600.000 ευρώ το χρόνο.

Αντίθετα με τα νούμερα της τηλεθέασης και το φτωχό πρόγραμμα, ο εξοπλισμός του καναλιού της Βουλής είναι πλουσιότατος: 5 κοντρόλ, 25 ρομποτικές κάμερες και 3 μοντάζ avid, για να μεταδίδει όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής, με τεχνικά μέσα επιπέδου... Champions' League. Παράλληλα, το κανάλι στεγάζεται όχι σε ένα αλλά σε τρια κτίρια, με ετήσιο μίσθωμα 30.000 ευρώ ενώ άλλα 74.000 το χρόνο δίνει για τον όροφο στην οδό Αμαλίας όπου στεγάζεται το νέο στούντιο –το τρίτο κατά σειρά- για την δημιουργία του οποίου πέρσι -εν μέσω κρίσης- ξοδεύτηκαν 136.000 ευρώ για τηλεοπτικό εξοπλισμό και άλλα 51.000 για μηχανολογικό εξοπλισμό....Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2011 έχει εγγραφεί ως μίσθωμα για το στούντιο της Αμαλίας το ποσό των 297.473 ευρώ, παρότι το κανάλι νοικιάζει μόνο έναν όροφο...

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το εν λόγω κανάλι θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί με το 20% του σημερινού κόστους, ενώ για το θέμα των περιττών δαπανών είχαν ασχοληθεί με επιστολές τους προς τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, Φιλιππο Πετσάλνικο, τόσο ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: