slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Όταν ο λόγος και η μουσική "συνθέτουν" την ιστορία της Ναξιακής κοινωνίας

(Ο Δρ Σταύρος Σπηλιάκος και
 ο πρόεδρος της ΟΝΑΣ, Νίκος Μαϊτός)
Από το ιερό του Διόνυσου στη Νάξο
Ο δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων,     
ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και  
 ο πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ)
¨Στο Φως του Αιγαίου", που άλλοτε χαϊδεύει, άλλοτε τυφλώνει, πάντοτε όμως διαχέει τους τόπους και τους ανθρώπους, δίνοντας ζωή και έμπνευση για δημιουργία στο πέρασμα των αιώνων, οι Νάξιοι ποιητές συνάντησαν το Αιγαιοπελαγίτικο τραγούδι το βράδυ της Πέμπτης 9 Αυγούστου 2012 στα Ύρια. Οι λέξεις και μαζί τους η ιστορία μιας κοινωνίας, έγιναν στίχος και μουσική που αγκάλιασαν "αρμονικά" τους ανθρώπους που κατέκλυσαν το ιερό του Διόνυσου. Η λιτή παρουσίαση, απέδειξε για μια ακόμη φορά το σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζει τις θεματικές εκδηλώσεις, που επιμελείται, ο Δρ Σταύρος Σπηλιάκος. "Εν αρχή ήν ο λόγος" και ο Σταύρος Σπηλιάκος έδειξε ότι το γνωρίζει πολύ καλά. Τα συναισθήματα που δημιουργεί είναι η δύναμή του κι αυτή εισέβαλε στις ψυχές όλων και ήταν μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε, να θυμηθούμε, αλλά πάνω απ’ όλα να διδαχθούμε... Οι ήχοι των παραδοσιακών οργάνων και η εντυπωσιακή ερμηνεία των τραγουδιών, μεγέθυναν τη χαρά, τη λύπη ή τη νοσταλγία που μας μετέφεραν. Έτσι, ολοκληρώθηκε μια ενότητα σημαντικών εκδηλώσεων, που διένυσε δύσκολους δρόμους της ιστορίας και του πολιτισμού της Νάξου και των παιδιών της όπου κι αν βρέθηκαν. Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα έμπνευση για την επόμενη πολιτισμική συνεύρεση δεν θα αργήσει.
Από το ιερό του Διόνυσου στη Νάξο
  Ο πανεπιστημιακός Δρ. Σταύρος Σπηλιάκος, οργάνωσε και συντόνισε αυτόν τον διάλογο, αυτό το ταξίδι, όπως εκείνος αγαπά και γνωρίζει και για μια ακόμη φορά, χειροκροτήσαμε θερμά το δημιουργικό πάθος του.

 
Συνέπραξαν στο διάλογο με την εικόνα και τον ήχο:
ο Γιάννης Ζευγόλης με τους “ΒΟΡΡΙΑΔΕΣ” (Ματθαίος Ζευγόλης, Ασπασία Στρατηγού και Θοδωρής Μέρμηγκας) και οι ερασιτέχνες Αξώτες –ισσες ηθοποιοί, Δημήτρης Βασαλάκης, Μιχάλης Καλαϊτζής, Δέσποινα Κορρέ και Κατερίνα Κατσουρού.



   

 Χορηγοί και συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και η Ένωση  Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.




 


 
http://www.naxosnews.gr/?aid=19109
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: