slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κυκλάδες στη μισή τιμή...

Πορτάρα Νάξου 
Οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση για εξοχικά έχει υποχωρήσει κατά 50%-70% την τελευταία διετία. Ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός αλλά και η καλύτερη αγορά εξοχικών, οι Κυκλάδες, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση.


Περί τα 30-40 χιλιάδες εξοχικά σπίτια σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στα νησιά, έχουν βάλει πωλητήριο, χωρίς, όμως, πολλές ελπίδες να γίνουν αγοραπωλησίες. Οι Ελληνες επενδυτές έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ οι ξένοι που θέλουν να αγοράσουν περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη κατάρρευση των τιμών. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της αγοράς, από την αρχή της κρίσης, δηλαδή από το 2009, οι τιμές των εξοχικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει από 20% έως 50%, ανάλογα με την περιοχή και το μέγεθος του ακινήτου.

Ειδικά τα μεγάλα εξοχικά, οι πολυτελείς βίλες σε ακριβές τουριστικές περιοχές έχουν υποστεί κατάρρευση εξαιτίας της υψηλής φορολογίας και του κόστους συντήρησης που τις βαρύνουν. Οι ιδιοκτήτες τους τα βγάζουν στο «σφυρί», ωστόσο και πάλι δεν υπάρχουν αγοραστές οι οποίοι θα διαθέσουν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ, ακόμη κι αν η «έκπτωση» φτάνει το 50%.

Οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση για εξοχικά έχει υποχωρήσει κατά 50%-70% την τελευταία διετία. Το μόνο ενδιαφέρον εστιάζεται σε μικρά διαμερίσματα που δεν κοστίζουν πάνω από 60-70 χιλιάδες ευρώ, καθώς και σε αγροκτήματα.

Κάτω του κόστους
«Πολλά ακίνητα πωλούνται πλέον κάτω του κόστους, αν υπολογίσει κανείς το υψηλό τίμημα για το οικόπεδο. Οι ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί είναι μεγάλες, όμως, η οικονομική συγκυρία και οι υψηλοί φόροι που βαρύνουν το ακίνητο δεν επιτρέπουν να υπάρχει αισιοδοξία», τονίζει ο κατασκευαστής ακινήτων που δραστηριοποιείται στη Μύκονο Ι. Τάσσης. Ο ίδιος διαθέτει σε καλή περιοχή του νησιού συγκρότημα μεζονετών το οποίο δίνει με έκπτωση... 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή από 3 εκατ. η τιμή έχει πέσει στα 2 εκατ. ευρώ.

Οι Κυκλάδες, ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός αλλά και η καλύτερη αγορά εξοχικών, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση. Κι αν οι Ελληνες έχουν αποκλείσει την αγορά εξοχικού την επόμενη τριετία, οι ξένοι που έχουν βάλει στο μικροσκόπιο την Ελλάδα σίγουρα θα βρουν σπίτια σε χαμηλές τιμές.

Δραματική είναι η εικόνα και στα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα Επτάνησα, όπου η ζήτηση είναι στο ναδίρ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κτηματομεσίτες, οι τιμές δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομία. Οπως επισημαίνει ο σύμβουλος ακινήτων της εταιρείας Lead & Co, Αθ. Λίγγος, που δραστηριοποιείται στην Κρήτη «οι τιμές έχουν πέσει, όχι όμως στα επίπεδα που θα περίμενε κανείς σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας και των πολιτών. Οι ιδιοκτήτες κρατάνε ακόμη σχετικά ψηλά τις τιμές και περιμένουν. Σίγουρα υπάρχουν εκπτώσεις, όχι όμως τόσο μεγάλες που να φέρουν πολλούς επενδυτές».

Μύκονος
Περισσότερες από 3.000 κατοικίες είναι απούλητες στον άλλοτε πιο hot προορισμό για αγοραστές εξοχικών. Περί τα 1.500 διαθέσιμα ακίνητα εκτιμάται ότι είναι πολυτελείς βίλες. Παρελθόν αποτελούν οι τιμές πάνω από 5.000 ? 6.000 ευρώ/τ.μ., εκτός από «φιλέτα» που έχουν μοναδική αρχιτεκτονική και θέα στη θάλασσα. Πλέον οι νεόδμητες κατοικίες κοστίζουν από τα 2.000 ευρώ το τ.μ, ενώ η ζήτηση περιορίζεται στις περιοχές Τούρλος, Αγιος Στέφανος, Καλό Λιβάδι, Πουλάκια, Αγιος Ιωάννης, Αλεομάνδρα.

Πάρος
Το νησί έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στη δίνη αρνητικών ειδήσεων, που σίγουρα δεν κάνουν καλό στην εικόνα του. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία είναι η βασική επιλογή των αγοραστών που δεν μπορούσαν να έχουν σπίτι σε Μύκονο και Σαντορίνη. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει έως 30%, ενώ υπάρχουν δεκάδες σπίτια, κυρίως στην Παροικιά που δίνονται στη μισή τιμή. Πίσω Λιβάδι, Χρυσή Ακτή, Αμπελάς, Σάντα Μαρία έχουν μεγάλη προσφορά, ενώ ακριβότερα είναι τα σπίτια σε Βούτακα και Φάραγγα.

Νάξος
Εως 50% έχουν μειωθεί την τελευταία τριετία οι τιμές (20% είναι η πτώση σε σχέση με πέρυσι). Στις πιο δημοφιλείς περιοχές -Αγία Αννα, Μικρή Βίγλα, Πλάκα, Αγιο Προκόπη, Πυργάκι και Καστράκι- πωλούνται σπίτια από 1.500 έως 2.000 ευρώ/τ.μ. Στη Χώρα οι τιμές φτάνουν τα 3.000 ευρώ/τ.μ.

Σαντορίνη
Μειωμένη είναι η ζήτηση για σπίτια, καθώς στο παρελθόν οι τιμές είχαν ξεφύγει πάνω από τα 7.000 ευρώ /τ.μ., όμως οι εκπτώσεις πλέον φτάνουν το 20%. Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες σπίτια απούλητα, ελάχιστα όμως με θέα την Καλντέρα. Οι πιο ακριβές περιοχές είναι τα Φηρά, το Ημεροβίγλι και το Φηροστεφάνι, με τιμές από 4.000 έως 6.000 ευρώ/τ.μ. Οσα δεν έχουν θέα πωλούνται από 2.200 έως 3.000 ευρώ/τ.μ. Υπάρχουν εξοχικά στο εξωτερικό της Σαντορίνης που πωλούνται από 1.400 έως 1.800 ευρώ/τ.μ.

Τήνος
Πολλά νεόδμητα σπίτια υπάρχουν στις περιοχές Τριάνταρος, Μπερδεμιάρος, Αρνάδος, Αγιος Σώστης, Αγιος Ιωάννης, Κιόνια, Υστέρνια, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 1.500 έως 2.000 ευρώ/τ.μ. Στη Χώρα τα σπίτια πωλούνται 1.800 ? 2.500 ευρώ/τ.μ.

Σύρος
Περί τα 1.000 σπίτια σε όλο το νησί διατίθενται προς πώληση, με τη ζήτηση να είναι μειωμένη πάνω από 50%. Περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι η Ποσειδωνία, τα Κόκκινα, ο Μέγας Γιαλός και η Αμπέλα, αλλά και η Ντελαγκράτσια. Τα νεόδμητα εξοχικά πωλούνται στα 2.000 με 2.300 ευρώ το τετραγωνικό. Ομως, στην Ερμού­πολη το κόστος για την αγορά μεζονέτας κυμαίνε­ται στα 2.500 με 3.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ για διαμερίσματα από 1.800 ευρώ μέχρι και 2.200 ευρώ το τετραγωνικό.

Τζια
Κάποτε το νησί είχε μεγάλη... πέραση εξαιτίας της μικρής απόστασης από την Αττική. Ομως, τώρα η ζήτηση είναι μικρή και περιορίζεται στις περιοχές Κούνδουρος, Ξύλα, Οτζιάς. Η μεγάλη οικοδόμηση μεζονετών έχει φέρει και μεγάλη προσφορά, με τις τιμές να κυμαίνονται έως και 20% χαμηλότερες. Τα νεόδμητα σπίτια πωλούνται από 2.500 έως 4.000 ευρώ/τ.μ.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: