slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συγκεντρώνουμε χρήματα στην προσπάθεια λειτουργίας ενός ακόμη σπιτιού για τα παιδιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του παιδιού, μόλις δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, η Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας συμμετέχει στη δράση του Συλλόγου Χαμόγελο του Παιδιού με στόχο να συμβάλλει στη λειτουργία του 11ου σπιτιού για παιδιά στο Μοσχάτο.

Για το σκοπό αυτό δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα www.xmassmiles.gr από την οποία μπορεί καθένας να ενημερωθεί για το πώς μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια μέσω του ειδικού λογαριασμού του συλλόγου Χαμόγελο του Παιδιού αλλά να γνωρίσει παράλληλα τη δράση του.

Η προστασία των παιδιών δεν πρέπει να θεωρείται από κανέναν δεδομένη καθώς η εκμετάλλευση και η κακομεταχείριση τους είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό ,ακόμα και στο Δυτικό κόσμο ,καθώς μόνο στην χώρα μας και χωρίς συντονισμένη καταμέτρηση υπολογίζεται πως δουλεύουν πάνω από 80.000 παιδιά ηλικίας 14-19 ετών ,κάτω από καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης. Δεν είναι τυχαίο πως ο ΟΗΕ έχει συστήσει ειδική σύμβαση με τα κράτη για την προστασία των ανηλίκων, ενώ στην Ελλάδα η Βουλή έχει επιφορτίσει την ανεξάρτητη αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» με την ευθύνη της προάσπισης του παιδιού από κάθε είδους σωματικής, ψυχικής και επαγγελματικής εκμετάλλευσης του.

H προσπάθεια θα κορυφωθεί την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010 από τον πεζόδρομο της Ερμού όπου θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικο street party με στόχο την ενίσχυση της δράσης του συλλόγου.

Η ΟΝΝΕΔ δείχνει έμπρακτα την στήριξη της μακριά από «εποχικές» ευαισθησίες καθώς η ενίσχυση τέτοιων πρωτοβουλιών πρέπει να είναι σε κάθε περίσταση προτεραιότητα μας. Σας προτρέπουμε να επισκεφθείτε την σελίδα www.xmassmiles.gr να δείτε την προσπάθεια που έχουμε κάνει!

Καλούμε όσους έχουν τη δυνατότητα σε μια εποχή δύσκολη, να συνεισφέρουν προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ακόμη χώρος για την προστασία των παιδιών που το έχουν ανάγκη.

Εκλογές στο Σύλλογο Ιδιοκτήτων Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης " ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ "

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 12:00 στα νέα γραφεία του Συλλόγου (στον Περιφερειακό Xώρας-Εγγαρών δίπλα στο Επιμελητήριο) .

Θέματα:

· ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΡΙΕΤΙΑΣ 2007-2010

· ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2010-2013

Στην Συνέλευση έχει προσκληθεί να παρευρεθεί ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας μας Π.Ο.Ε.Σ.Ε κύριος Γεώργιος Καββαθάς ο οποίος θα μας ενημερώσει και θα απαντήσει σε θέματα που αφορούν το κλάδο και τις τρέχουσες εξελίξεις.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι Εκλογές του Σωματείου θα πραγματοποιηθούν στα νέα γραφεία (στον Περιφερειακό Χώρας-Εγγαρών δίπλα στο Επιμελητήριο) την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου από τις 10:00 μέχρι τις 19:00 και την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου από τις 9:00 μέχρι τις 16:00.

Η συμμετοχή στις εκλογές του Σωματείου είναι δωρεάν και οι επαγγελματίες πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα.

Δικαίωμα συμμετοχής εκτός των αμιγών καταστημάτων Εστίασης-Υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν και οι ιδιοκτήτες χώρων Εστίασης που έχουν άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος και βρίσκονται εντός Ξενοδοχείων ή Ενοικιαζομένων Δωματίων.

Οι υποψηφιότητες για τα όργανα της Διοίκησης μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου στα γραφεία του Συλλόγου.

Πληροφορίες τηλέφωνα: Γραφεία Συλλόγου 2285023011

Παπαδόπουλος Γιάννης 6974555767 Γκούφας Γιώργος 6972036958

e-mail: naxosfiloxenia@gmail.com

H ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ¨ΝΑΞΙΑΚΑ¨



ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το περιοδικό ΝΑΞΙΑΚΑ εκδόθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του ΄80, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη εποχή και με συγκεκριμένη και καθαρή στόχευση :

· Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνταν είχαν μόνο την έντυπη μορφή, σταθερή ύλη, αυστηρό προσανατολισμό και συγκεκριμένη θεματολογία. Παράλληλα η περιοδικότητά τους ξεπερνούσε κατά πολύ τα γεγονότα αφού η συντομότερη ήταν τουλάχιστον στο επίπεδο του μηνός. Περί ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, φυσικά δεν γίνεται λόγος. Οι εφημερίδες που εκδίδονταν από Συλλόγους, είχαν στο επίκεντρο τα προβλήματα που απασχολούσαν κυρίως τις πρώην κοινότητες στις οποίες είχαν χωρική αναφορά ( με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως πχ η ΚΟΡΩΝΙΔΑ ).

Η πολυπληθέστατη πρώτη γενιά των μεταναστών, με νωπές ακόμα τις αναμνήσεις αλλά και το ενδιαφέρον για το γίγνεσθαι της γενέθλιας γης, δημιουργούν μαζικό, διεκδικητικό και πρωτοπόρο συλλογικό κίνημα, που διψά για ενημέρωση και στηρίζει οικονομικά συλλόγους και…


• δραστηριότητες ανάμεσα στις οποίες είναι και οι εκδόσεις κυρίως εφημερίδων και περιοδικών. Είναι η εποχή που σχεδόν ο κάθε Σύλλογος, ακόμα και ο πιο μικρός και θεωρητικά και πιο αδύναμος στα οικονομικά του, εκδίδει ένα τουλάχιστον βιβλίο για τη λαογραφία και την ιστορία του χωριού του.
• Μέσα σ΄ αυτό το θετικό για το συλλογικό κίνημα περιβάλλον, στο ρεύμα της εποχής, η οικονομική στήριξη κάθε εντύπου αν όχι μόνο καθήκον, θεωρήθηκε τόσο από τους συνδρομητές τους όσο και κυρίως τους οικονομικούς παράγοντες ( ιδιώτες με κοινή καταγωγή, κεντρική διοίκηση, αυτοδιοίκηση κλπ ) ως υποχρέωση απέναντι στους θεσμούς – εκδότες.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας, έχοντας επίγνωση των συνθηκών ενημέρωσης της εποχής, γνωρίζοντας την δύναμη της έντυπης παρέμβασης, αλλά και θέλοντας να κάνουν γνωστά τη πλούσια δράση, τις πρωτοβουλίες, το διεκδικητικό πλαίσιο και την παρέμβαση της Ομοσπονδίας, αλλά παράλληλα να προβάλλουν και τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου, πήραν την απόφαση και στήριξαν την έκδοση του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ, κατά τα πρότυπα ανάλογου τύπου που ήδη κυκλοφορούσαν, επενδύοντας και επιμένοντας στην εγκυρότητα, στην επιστημονικότητα, στη σοβαρότητα και κυρίως στην εξυπηρέτηση των καταστατικών στόχων της Ομοσπονδίας.

Με πολυποικιλότητα στην θεματολογία και στην ύλη, με αξιοσημείωτη εμφάνιση και στοιχειοθεσία, με έγκριτους συνεργάτες και συγγραφείς, με παρεμβατική και μαχητική αρθρογραφία, με σοβαρή και αξιολογημένη ενημερωτική ύλη, πορεύτηκε και αγκαλιάστηκε από το αναγνωστικό του κοινό και συνταυτίστηκε με την Ομοσπονδία.

Όμως παρά την επιτυχία του και την αποδοχή του, και παρά την συγκυρία που οικονομικά ευνοούσε την ύπαρξη και την ομαλή έκδοση τέτοιων εντύπων, οι οικονομικές δυνατότητες της Ομοσπονδίας επέβαλλαν και τότε την διακοπή της έκδοσης του.

Το περιοδικό επανεκδόθηκε μετά από πολλά χρόνια, με νέα εμφάνιση, περιορισμένα έξοδα έκδοσης, νέα συντακτική επιτροπή και νέα φιλοδοξία να σταθεί στο χώρο. Η πλέον όμως εμφανής διαφορά με την πρώτη έκδοση, αφορά αυτήν της θεματολογίας του, η οποία χωρίς να χάσει την εγκυρότητα της ή την επιστημοσύνη της, περιορίστηκε στο συντριπτικότερο μέρος της στην καταγραφή και την παρουσίαση λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων από το νησί, ( αυτό ήταν άλλωστε και το βασικό γνωστικό αντικείμενο των μελών της σύνθεσης της συντακτικής επιτροπής και το υπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο ), ενώ έμειναν στο περιθώριο άλλα θέματα που καταστατικά έπρεπε να εξυπηρετούνται ως στόχοι μέσα από ένα έντυπο που ως ιδιοκτήτης του φέρεται μια οργάνωση με διεκδικητικό χαραχτήρα.

Στο οικονομικό πρόβλημα που προέκυπτε και για τη νέα έκδοση δεν μπόρεσε να δοθεί και πάλι λύση με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε επιλεγεί και την πρώτη φορά. Η οικονομική του βιωσιμότητα στηρίχθηκε σε τρείς κυρίως πυλώνες : στις συνδρομές, στις χορηγίες και στη διαφήμιση. Ένας όμως εξ αυτών εάν δεν λειτουργούσε, δημιουργούσε πρόβλημα στο όλο εγχείρημα. Όπως φαίνεται μάλιστα από τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας τα οποία προκύπτουν από τα επίσημα βιβλία της Ομοσπονδίας, στην περίπτωση των ΝΑΞΙΑΚΩΝ, δύο από τους βασικούς αυτούς πυλώνες, οι συνδρομές και η διαφήμιση δεν λειτούργησαν στο βαθμό που να καλύπτουν το κόστος της έκδοσης. Ίσως σ΄ αυτό συνέβαλλε καθοριστικά και το περιεχόμενο της ύλης του , το οποίο περιόριζε το ενδιαφέρον του αναγνωστικού του κοινού, αφού αναφερόταν κυρίως σε αναγνώστες με ειδικά ατομικά ενδιαφέροντα. Το περιοδικό πορεύτηκε χάριν κυρίως της περιστασιακής γενναιοδωρίας μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, και χάριν της οικονομικής στήριξης από τα όντως πενιχρά λοιπά έσοδα της οργάνωσης. Έγινε έτσι τροχοπέδη στη δράσης της αφού κάθε εκδήλωση πέραν των καθιερωμένων, έπρεπε να βρεί και τον αντίστοιχο χορηγό της κυρίως ανάμεσα στα ευαίσθητα και διαθέτοντα την οικονομική δυνατότητα μέλη του Δ.Σ. . Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως σιγά σιγά και οι κρουνοί των κρατικών και αυτοδιοικητικών επιχορηγήσεων στέρεψαν ή περιορίστηκαν στο ελάχιστο.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προήλθε από την εκλογική διαδικασία του περασμένου Δεκεμβρίου, έδειξε ευθύς εξ αρχής την διάθεσή του να πάρει πρωτοβουλίες, πέραν της πεπατημένης, και να διοργανώσει γεγονότα που θα έφερναν στο επίκεντρο το νησί, τα προβλήματα του, τον πολιτισμό του, αλλά και που θα καθιέρωναν τον θεσμό της οργάνωσης της Ομοσπονδίας στην συνείδηση του ντόπιου και του μετανάστη Αξώτη, ως κεντρικό φορέα διεκδίκησης και προβολής, εξυπηρετώντας κυρίως τις καταστατικές και τις συμβατικές του υποχρεώσεις και στόχους. Τροχοπέδη σ΄ αυτή την διαδικασία ήταν και είναι ακόμα τα πενιχρά οικονομικά του έσοδα, αφού σημαντικότατο μέρος τους απορροφούσε και η έκδοση των ΝΑΞΙΑΚΩΝ. Χαρακτηριστικά αναφέρομε ότι το μεγάλο οικονομικό έσοδο της Ομοσπονδίας κατά την περασμένη περίοδο που προήλθε από μια, με πολύ προσπάθεια και κόπο, επιτυχημένη βραδιά χορού και ήταν περίπου 3.000,00 ευρώ, διατέθηκε εξ ολοκλήρου σχεδόν για την έκδοση ενός και μόνο τεύχους των ΝΑΞΙΑΚΩΝ.

Παράλληλα οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και της ενημέρωσης τρέχουν, η αξία της πληροφορίας έχει σχέση και με την ταχύτητα αλλά κυρίως και από τα πόσοι και πότε έχουν την δυνατότητα να την λαμβάνουν και να την αξιοποιούν. Το τοπίο, σε σχέση μ΄αυτό των προηγούμενων δεκαετιών, έχει αλλάξει. Το σώμα των ανθρώπινων αναφορών του συλλογικού κινήματος έχει αλλάξει με την δεύτερη γενιά των μεταναστών να διαθέτει μικρότερους δεσμούς με την χωρική αναφορά της καταγωγής της. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η γενιά έχει διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας και ενημέρωσης στρεφόμενη κυρίως στη σύγχρονη τεχνολογία. Όμως και η παλαιότερη γενιά, στο μεγαλύτερο μέρος της, χρησιμοποιεί πλέον τα σύγχρονα μέσα που υποκαθιστούν ραγδαία τις παραδοσιακές φόρμες ενημέρωσης. Το διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό βιβλίο και οι λοιπές εφαρμογές στον τομέα των εκδόσεων, σε ελάχιστο χρόνο θα έχουν υποκαταστήσει πλήρως τη σημερινή μορφή τους, λόγω και οικονομικών συνθηκών.

Στα πλαίσια αυτών των εξελίξεων, η Ομοσπονδία έλαβε ήδη την απόφαση δημιουργίας ηλεκτρονικού διαδικτυακού τόπου, ο οποίος πειραματικά είναι ήδη ανηρτημένος και περιμένει την τελική έγκριση για τη μορφή του από το Δ.Σ. . Σημαντικό μέρος του καλύπτει η επιστημονική έρευνα και πρωτοβουλία στα πλαίσια των ΝΑΞΙΑΚΩΝ που κατέχουν περίοπτη θέση σ΄ αυτό. Εκεί θα αναρτηθούν όσα από τα παλαιά τεύχη είναι δυνατόν για να μπορέσει η γνώση να γίνει κτήμα κάθε ενδιαφερόμενου, κάθε ερευνητή, κάθε νέου ανθρώπου σε κάθε γωνιά της γης. Γιατί η γνώση τότε έχει αξία αν μπορεί να είναι στη διάθεση των πολλών.

Η επιλογή όμως του ιστότοπου των ΝΑΞΙΑΚΩΝ θα αποτελέσει και χώρο ανάδειξης κάθε νέας επιστημονικής ανακοίνωσης που αφορά το νησί, κάθε κειμένου έρευνας και προτάσεων που έχει αναφορά στη Νάξο. Ένα ζωντανό κύτταρο σοβαρού και παραγωγικού πολυθεματικού διαλόγου.

Επειδή όμως θα ήταν τουλάχιστον ουτοπικό από σήμερα να διαγράψει κανείς ενόψει των εξελίξεων την αξία και τον ρόλο της έντυπης έκδοσης, αφού όμως λάβει υπόψη του όλες τις αρνητικές πλευρές ενός τέτοιου εγχειρήματος και προσπαθήσει να τις περιορίσει ή να τις αλλάξει προς επίρρωση τους, προτείνουμε τα εξής :
• Αλλαγή της περιοδικότητας του εντύπου από τρίμηνη σε ετήσια
• Ανάληψη του κόστους έκδοσής του και των εσόδων του από εκδότη με τη συμβατική του υποχρέωση για πλήρη εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις, τους στόχους και τις υποδείξεις της Ομοσπονδίας και της συντακτικής επιτροπής.
• Η έκδοση θα έχει τουλάχιστον 250 – 300 σελίδες
• Η ύλη του θα χωρίζεται σε 5 ή 6 θεματολογικές ενότητες με συγκεκριμένο προσανατολισμό. Ενδεικτικά αναφέρουμε : Πολιτισμός, Οικονομία ( πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής τομέας ), Εκπαίδευση, Υγεία, Ανάπτυξη, Προστασία του Περιβάλλοντος. Στη κάθε ενότητα θα παραχωρείται αναλογικά χώρος 40 έως 50 σελίδων.
• Η συντακτική του επιτροπή, αποτελούμενη κυρίως από καθηγητές στο Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμονες θα έχει συντονιστικό χαραχτήρα. Θα επιλέγει τα θέματα, θα αναθέτει σε ερευνητικές ομάδες με επικεφαλείς πανεπιστημιακούς ή άλλους ειδικούς και βοηθούς από την φοιτητική κοινότητα του νησιού μας, την επεξεργασία τους και τη σύνταξη της παρουσίασης τους, και θα έχει την ευθύνη έκδοσης του εντύπου.
• Η έκδοση θα πραγματοποιείται στο τέλος κάθε έτους και θα παρουσιάζεται σε επίσημη εκδήλωση μηδέ αποκλειόμενης και αυτής της κοπής της πίτας και στη συνέχεια θα διατίθεται στους συνδρομητές και στο ελεύθερο εμπόριο. Στο τέλος κάθε έτους θα αναρτάται στο διαδίκτυο η έκδοση του προηγούμενου έτους.
• Με βάση τα θέματα που έχουν παρουσιαστεί μέσα από την έκδοση, θα διοργανώνονται θεματικές ημερίδες διαλόγου και προβολής.
Στο σημείο αυτό να πούμε ότι, επειδή κατά την πάροδο του χρόνου, πάλι με την ευθύνη της συντακτικής επιτροπής θα αναρτώνται στον ιστότοπο των ΝΑΞΙΑΚΩΝ κείμενα ή μελέτες ή πονήματα που αφορούν και εξυπηρετούν το νησί και την Ομοσπονδία, θα είναι δυνατή ή έκδοσή τους ως ένθετο στο περιοδικό για όσους θελήσουν να τα έχουν και σε έντυπη μορφή, καταβάλλοντας το αντίστοιχο κόστος τύπωσης του.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με την συντακτική επιτροπή του περιοδικού, όπως αυτή θα συγκροτηθεί, θα διερευνήσει τη δυνατότητα έκδοσης τριμηνιαίας επιθεώρησης με ύλη από την τρέχουσα επικαιρότητα του νησιού, αφού εξασφαλιστεί πρώτα η οικονομική της αυτοτέλεια, η μορφή και το περιεχόμενό της.
Εν κατακλείδι, η Ομοσπονδία, απαντώντας στις προκλήσεις της νέας εποχής, έχοντας την ευθύνη ενός ιστορικού τίτλου και θεωρώντας ως κυρίαρχη υποχρέωση της την εξυπηρέτηση των καταστατικών της επιδιώξεων μέσα από κάθε μορφή δράσης της όπως είναι και αυτή των εκδόσεων, προτείνει την συνολική αναδιάρθρωση του κεφαλαίου ΝΑΞΙΑΚΑ, με βάση τους άξονες που αναλύθηκαν παραπάνω, με συναίσθηση της ευθύνης της απέναντι στην ιστορία του περιοδικού και το μέλλον του στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται συνολικά.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2010

& ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2011


Το νέο ΔΣ της ΟΝΑΣ, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά δράση στις αρχές του 2010, κλήθηκε να ξεδιπλώσει τη δράση του μέσα σε ένα ασυνήθιστο τα τελευταία χρόνια κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, που επέβαλλαν η αρνητική οικονομική συγκυρία και ο αυξημένος κοινωνικός φόβος και επιφυλακτικότητα που σαν συνέπεια δημιουργήθηκε.

Επιπρόσθετα, το 2010, ως έτος προεκλογικό και μάλιστα για τους θεσμούς της νέας διοικητικής δομής και του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, δημιουργούσε τις ιδιαίτερες δικές του συνθήκες, στα όρια των οποίων έπρεπε να κινηθεί η Ομοσπονδία, τόσο για την επίτευξη των καταστατικών σκοπών και επιδιώξεών της, όσο και για την κατοχύρωση της θέσης της ως ισάξιου θεσμού στο παζλ των λοιπών θεσμοθετημένων φορέων του νησιού.

Μέσα σ΄ αυτές τις συνθήκες, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε και υλοποίησε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, ήταν αναλυτικά οι ακόλουθες :…


• Οριοθέτησε τις θέσεις του για τα μεγάλα προβλήματα του νησιού και τις προέβαλλε συνολικά ως πρώτη αναφορά, ενώπιον εκπροσώπων της επίσημης πολιτείας, σε μια από τις μαζικότερες εκδηλώσεις κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας που έχει διοργανώσει ποτέ. Η συγκεκριμένη εκδήλωση εμπλουτίστηκε με την έκθεση ζωγραφικής του συμπατριώτη μας ζωγράφου Μιχάλη Σοφικίτη, αλλά και με τη τιμητική απονομή πλακέτας στον πρώην πρόεδρο του συλλόγου Φιλοτιτών Μιχάλη Κατσάνη και στον φαντάρο Βασίλη Βερνίκο.

• Διοργάνωσε αρχές Φεβρουαρίου μαζί με την ΕΡΤ (ρ/σ ΕΡΑ) ειδική βραδιά για το αποκριάτικο ναξιακό τραγούδι. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΑ σε όλο τον κόσμο με τεράστια ανταπόκριση και επιτυχία. Ο απόηχος της, οδήγησε την ΕΡΤ να προτείνει στην Ομοσπονδία την συνδιοργάνωση μιας πανκυκλαδικής μουσικής συνάντησης στη Νάξο τα προσεχή καλοκαίρια με την ταυτόχρονη τηλεοπτική και ραδιοφωνική της μετάδοση από τα δορυφορικά μέσα που διαθέτει σε όλο τον κόσμο.

• Διοργάνωσε τέλος Μαρτίου χοροεσπερίδα στην Αθήνα. Στο κάλεσμα της ανταποκρίθηκαν σχεδόν όλοι οι τοπικοί καλλιτέχνες και πλήθος συμπατριωτών μας καθιστώντας την μια από τις πλέον επιτυχημένες αντίστοιχες εκδηλώσεις, τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο κι από πλευράς οικονομικού αποτελέσματος. ( Παρενθετικά να αναφέρουμε ότι το άκρως ικανοποιητικό οικονομικό αποτέλεσμα δεν διατέθηκε για τις άμεσες και επιτακτικές χρηματικές υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας αλλά στην έκδοση ενός και μόνο τεύχους των ΝΑΞΙΑΚΩΝ )

• Εγκαινίασε μια νέα εποχή στις σχέσεις της με του Συλλόγους του νησιού οργανώνοντας στις λέσχες τους κοινές συνεδριάσεις των ΔΣ τους και συζητώντας τα ιδιαίτερα προβλήματα των χωριών τους λαμβάνοντας κοινές πρωτοβουλίες ανάδειξης και προώθησης της λύσης τους.

• Πήρε θέση και προέβαλλε τα σημαντικά προβλήματα του νησιού με όσα μέσα διαθέτει και με όποιο τρόπο ήταν δυνατόν. Ενδεικτικά αναφέρονται :
 Ακτοπλοϊκό και λιμενικά έργα.
 Πύργος του Χειμάρρου.
 Επάνδρωση και εξοπλισμός του Νοσοκομείου.
 ΧΥΤΑ.
 Μουσείο Σμύριδας και τουριστική αξιοποίηση της Ορεινής Νάξου.
 Δημιουργία κέντρου πολιτιστικής αναφοράς της Νάξου μέσω της άμεσης λειτουργίας του Μουσικο-χορολογικού Κέντρου Γ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ.
 Μακροχρόνιες και βραχυπρόθεσμες λύσεις στην αεροπορική σύνδεση του νησιού μας.

• Συγκρότησε θεματικές ομάδες δουλειάς, μεταξύ αυτών και αυτή της Νέας Γενιάς, που αποτελείται κυρίως από παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, με στόχο την καλλιέργεια της κοινής ναξιώτικης καταγωγής και συνείδησης τους, αλλά και την διασφάλιση της συνέχειας των θεσμών του ναξιακού συλλογικού κινήματος στο μέλλον. Ήδη τα παιδιά με δική τους πρωτοβουλία και την κάλυψη της Ομοσπονδίας διοργάνωσαν το καλοκαίρι τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των συλλόγων στην Αθήνα, ενώ ήδη από τον Οκτώβριο διεξάγεται κανονικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα με την επωνυμία ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ο.ΝΑ.Σ. το οποίο βρίσκεται ήδη στην 5η αγωνιστική του και συμμετέχουν σ΄αυτό 11 συνολικά ομάδες . Παράλληλα διοργανώθηκαν μουσικές συναντήσεις και πάρτυ στην Αθήνα και τη Νάξο ( παραλία Μικρής Βίγλας σε συνεργασία με το Σύλλογο Φιλοτιτών ) ενώ συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την υποδοχή και βοήθεια των νέους φοιτητών που έρχονται στην Αθήνα από το νησί.

• Διοργάνωσε την κατά γενική ομολογία πιο επιτυχημένη θεματική καλοκαιρινή εκδήλωση στο νησί με τίτλο ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ εισπράττοντας την καθολική αναγνώριση αλλά και την υποχρέωση, κατά γενική απαίτηση, της συνέχειας και για τα επόμενα έτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του ξενώνα ΜΠΕΗ στο δρόμο Γλινάδου – Αγερσανίου και συνδιοργανώθηκε με τους συλλόγους Γλινάδου, Αγίου Αρσενίου και Τριπόδων, ενώ το κόστος της καλύφθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Νάξου και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

• Συμπαραστάθηκε, παραστάθηκε και ένωσε την φωνή της με τους θεσμικούς φορείς του νησιού ( Δήμους κλπ ) όταν και όποτε της ζητήθηκε. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις δύο τουλάχιστον παραστάσεις στο Υπουργείο Ναυτιλίας μαζί με τους υπόλοιπους φορείς του νησιού για την αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος.

• Άνοιξε διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας και με συλλόγους εκτός Ο.ΝΑ.Σ. ( Φιλωτιτών, Αγίων Αναργύρων κλπ ) αλλά και φυσικά πρόσωπα εκτός Δ.Σ. εντάσσοντας τα σε θεματικές ομάδες δουλειάς.

• Διοργάνωσε στη Νάξο με τη συμπαράσταση της Νομαρχίας Κυκλάδων το 14ο τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας με θέμα ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ¨ με έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη. Η επιλογή του θέματος αλλά και του χρόνου διεξαγωγής του, παρά το ρίσκο που εμπεριείχε, αποδείχθηκε επιτυχής, αφού και η μαζικότητα του ήταν ίσως η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, το επίπεδο διαλόγου του αρκετά υψηλό, αλλά κυρίως επικροτήθηκαν οι θέσεις – απαιτήσεις της Ομοσπονδίας για την ανάγκη ύπαρξης επί τέλους συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου για το νησί, και της ζητήθηκε σχεδόν από το σύνολο των εμπλεκομένων να πάρει πρωτοβουλίες στο άμεσο μέλλον για την επίτευξη του στόχου.

• Συγκλήθηκαν τα προβλεπόμενα από το καταστατικό Διοικητικά Συμβούλια και πραγματοποιήθηκαν όλα πλην ενός (αφορά αυτό που παραδοσιακά αναβάλλεται τον Αύγουστο λόγω διακοπών ) .

• Βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για τροποποίηση – επικαιροποίηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας

• Βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας με στόχο την προβολή του νησιού, των θέσεων και των διεκδικήσεων της ίδιας, των Συλλόγων και των θεσμικών φορέων της Νάξου, την ηλεκτρονική καταχώρηση των παλαιών τευχών των ΝΑΞΙΑΚΩΝ και των νέων εκδόσεων τους. Μέσα από την ιστοσελίδα προγραμματίζεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός που θα στελεχωθεί κυρίως από τη νεολαία του νησιού στην Αθήνα και όχι μόνο.

• Βρίσκεται σε εξέλιξη η διοργάνωση τιμητικής μουσικής βραδιάς για τον μεγάλο βιολάτορα και συνθέτη Στάθη Κουκουλάρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο ή την Κυριακή 18 ή 19 Δεκεμβρίου και συνδιοργανώνεται με το Σύλλογο Κινιδαριωτών.

Β. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
• Κεντρική εκδήλωση κοπής πίτας εμπλουτισμένη με παράλληλες εκδηλώσεις

• Ετήσιος χορός της Ομοσπονδίας

• Διοργάνωση έκτακτης καταστατικής Γενικής Συνέλευσης με θέμα την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού. Πέραν από όσα έχουν ήδη συζητηθεί και προταθεί για αλλαγές στο καταστατικό, προτείνεται και η συμμετοχή των συλλόγων των Μικρών Κυκλάδων στην Ομοσπονδία μας, ως μέλη των χωρικών τους αναφορών από 01/01/2011 στον ενιαίο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ως την τροποποίηση του καταστατικού προτείνεται η κλήση τους στα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας κατά τα πρότυπα και των υπολοίπων Συλλόγων της Νάξου που δεν εκπροσωπούνται με εκλεγμένο αντιπρόσωπο.

• Ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύσταση – δημιουργία Πανκυκλαδικής Συνομοσπονδίας.

• Διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης εκδήλωσης αντίστοιχης με την προηγούμενη το καλοκαίρι στη Νάξο.

• Διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης κεντρικής εκδήλωσης στις αρχές του καλοκαιριού στην Αθήνα αλλά και εκδηλώσεων προβολής του ναξιακού πολιτισμού, των ναξιακών προβλημάτων, αλλά και της τουριστικής προβολής του νησιού μας στην πρωτεύουσα.

• Συνέχιση των πρωτοβουλιών για σύσφιξη των σχέσεων με τους Συλλόγους της Αθήνας και την ανάληψη από κοινού παρεμβάσεων.

• Διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης ημερίδων με συγκεκριμένη θεματολογία γύρω από τα μεγάλα θέματα στρατηγικού χαραχτήρα που απασχολούν το νησί.

• Συμμετοχή στις επιτροπές διεκδίκησης των φορέων της Νάξου μετά από ανάλογες αποφάσεις του ΔΣ

• Αίτηση προς τον Δήμο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων για συμμετοχή στον φορέα Πολιτισμού που θα δημιουργηθεί με βάση τις νέες διατάξεις.

• Δημιουργία μητρώου Ναξίων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων καθώς και μητρώου επαγγελματιών του νησιού που εδρεύουν στην πρωτεύουσα. Παράλληλα δημιουργία από την Ομοσπονδία μητρώου όλων των Ναξίων της διασποράς.


Για την μορφή και την έκδοση του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ θα ακολουθήσει ιδιαίτερη εισήγηση με βάση τη σχετική απόφαση – πρόταση του ΔΣ προς τη Γενική Συνέλευση.

Εξυπακούεται ότι ο παραπάνω προγραμματισμός είναι ενδεικτικός και το Δ.Σ. θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις στα πλαίσια όσων ορίζουν οι καταστατικές αρχές της Ομοσπονδίας, για κάθε νέα πρωτοβουλία η οποία θα προτείνεται.

Θεωρώντας ότι το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, λειτουργώντας συνθετικά και πλουραλιστικά και μέσα στις συνθήκες που περιγράφηκαν στην αρχή του κειμένου, επιτέλεσε στο μέτρο του δυνατού θετικό έργο τον πρώτο χρόνο της θητείας του, και ότι οι όποιες αδυναμίες και καθυστερήσεις ή και αστοχίες του καταλογιστούν, έχουν καθαρά ανθρώπινες διαστάσεις και αιτίες, χωρίς υστεροβουλίες και σκοπιμότητες, προτείνουμε την αποδοχή του παρόντος κειμένου από το Διοικητικό Συμβούλιο, και την υποβολή του προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας ως εισήγηση για τον Διοικητικό Απολογισμό και Προγραμματισμό, μετά τις προσθήκες ή τις τροποποιήσεις που αυτό θα δεχθεί κατά την σημερινή συνεδρίαση.

ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΟΠΑΠ


Οι Σπανουδάκης-Σταματόπουλος (διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΟΠΑΠ) με τις μηνιαίες αμοιβές των 20.000 ευρώ καλούνται από τον αρμόδιο υπουργό να περικόψουν μισθούς στον ΟΠΑΠ.

Οι ίδιοι, όμως, απαντάν ότι οι αμοιβές στον ΟΠΑΠ αποφασίζονται από τη … γενική συνέλευση των μετόχων (δελτίο τύπου του ΟΠΑΠ στις 10-12-10).

Διαβάστε στην νέα ερώτηση του Αργύρη Ντινόπουλου πώς συγκαλείται αυτή η γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ (με ένα άτομο!).

Όσο για το blog (www.greentank.gr) που έστησαν στελέχη και συνεργάτες του ΟΠΑΠ (Γιώργος Γανωτής, Δημήτρης Διώτης) για να προσφέρουν συμβουλές για πράσινη ανάπτυξη (δηλαδή για την άντληση κρατικού χρήματος) σε αυτό συνέβη (μετά από προηγούμενη ερώτηση του Αργύρη Ντινόπουλου) το εξής περίεργο:

Από το blog εξαφανίστηκαν τα ονόματα όλων των … πράσινων ειδικών ( δηλαδή Γανωτή, Διώτη και άλλων) αλλά και το διαφημιστικό banner του ΟΠΑΠ.

Έτσι οι πράσινες συμβουλές (για άντληση κρατικού χρήματος) δίδονται τώρα … ανωνύμως.

Διαβάστε την νέα ερώτηση του Αργύρη Ντινόπουλου για τον ΟΠΑΠ.

Η λύση είναι μία: «Η Ελλάδα εκτός Μνημονίου».

Στάθης Σαραφόπουλος Οικονομολόγος - πρ. Βουλευτής

" Κι' όμως υπάρχει λύση εντελώς ρεαλιστική, απλή και αποτελεσματική: Να βγει η Ελλάδα εκτός Μνημονίου! "

Και εξηγούμαι: Ποιό είναι τότε το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί; Να χρεοκοπήσουμε; Μα γιατί; Αυτό δεν συμφέρει κανέναν και πάνω απ' όλα τους δανειστές μας!

Τους συμφέρει αντίθετα να μας δανείζουν προκειμένου να μας δίνουν την δυνατότητα να αποπληρώνουμε τα παλιά μας χρωστούμενα.

Αλλά, δείτε το κι' αλλιώς: Ας πούμε ότι όντως χρεοκοπούμε. Τι έγινε; Ποιός θα ζημιωθεί πραγματικά; Η χώρα; Αυτή ήδη έχει ζημιωθεί. Οι απλοί πολίτες; Μάλλον θα είναι μικρό το κακό μπροστά σε ότι βιώνουν τώρα. Η υπόληψη της χώρας μας στο εξωτερικό; Γιατί, τώρα μας σέβονται, μας έχουν σε υπόληψη;

Αυτοί που θα ζημιωθούν είναι κυρίως οι δανειστές μας, και αυτό είναι και το πιο δίκαιο. Αυτοί δεν έβλεπαν ότι χρόνια τώρα δάνειζαν σε "άχρηστους, διεφθαρμένους, τεμπέληδες και αντιπαραγωγικούς" Έλληνες; Τώρα το ανακάλυψαν;

Τότε αυτοί οι ίδιοι είναι άχρηστοι και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όμως δεν είναι άχρηστοι, πονηροί και διεφθαρμένοι είναι.

Η λύση είναι μία: η χώρα εκτός Μνημονίου. Είναι η μόνη κίνηση που μπορεί να επαναφέρει την λογική σε εμάς και στην Ευρώπη.

Ε.Μ.ΠΡΟ.Σ. για Ανάπτυξη

Επιτέλους και μια σοβαρή πρόταση από βουλευτή του Πασοκ

Επιστολή απέστειλε ο Βουλευτής Κυκλάδων Γ. Παπαμανώλης προς τον Υπουργό Οικονομικών με αίτημα την μείωση του Φ.Π.Α. στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από το 11% που είναι σήμερα στο 6,5%.

O εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Νάξου ανακοινώσε το το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=4631b07d1c&view=att&th=12ce063674603d5c&attid=0.2&disp=inline&zw

Εσύ, πόσο μαλάκας είσαι;

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=231945
Έτσι κυβερνάνε κορόιδααααααααααααααααααααα!!!!!!
-Τα παίρνεις από τον συνταξιούχο και τον μισθωτό των 2.000 ευρώ, από τη μια δημιουργώντας του ενοχές ότι είναι προνομιούχος κι από την άλλη ταϊζοντάς τον με το παραμύθι της "δεξιάς", τον ξεβρακώνεις αλλά ο μαλάκας σε ξαναψηφίζει, όχι επειδή σε γουστάρει, αλλά για "να μη βγει η ...

δεξιά",
-του στερείς κατακτήσεις δεκαετιών, αλλά ο μαλάκας σε ξαναψηφίζει επειδή του έχεις...
περάσει με την προπαγάνδα, μέχρι το μεδούλι, ότι αποστολή του στον πλανήτη είναι "να μη βγεί η δεξά",
-τον πεθαίνεις στο δούλεμα, πότε λέγοντάς του ότι "λεφτά υπάρχουν", κάτι καταλαβαίνει ο μαλάκας, αλλά ξαναψηφίζει ΠΑΣΟΚ για "να μη βγει η δεξιά",
-τον αφήνεις άνεργο, τα παίρνει στο κρανίο, γίνεται "αριστερός", ψάχνεται με Συνασπισμούς, Οικολόγους κ.λ.π. αλλά μόλις έρχονται εκλογές, λέει, "εντάξει μωρέ, πολύ μαλάκες αυτοί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά θα τους ψηφίσω για τελευταία φορά, για ...να μη βγει η δεξιά".
-Του γαμάς τη ζωή, αλλά ο μαλάκας έχει ένα κόλλημα, μέχρι την τελευταία στροφή της έλικας του DNA του: "να μη βγει η δεξιά".
-Του κατεβάζεις το μισθό από τα 2.500 ευρώ, στα 1.800, ενώ το δάνειό του παραμένει στα 1.000, αλλά το μόνο που τον νοιάζει τον μαλάκα είναι "να μη βγεί η δεξιά".
-Τον φτύνεις κατάμουτρα ανεβάζοντας 3 φορές το ΦΠΑ σε μια χρονιά, αλλά το μόνο που ενδιαφέρει τον μαλάκα, είναι "να μη βγει η δεξιά".
-Αποκλείεις κάθε δυνατότητα να βρουν δουλειά τα παιδιά του, για τα οποία ξόδεψε εκατομμύρια να τα σπουδάσει, αλλά το μόνο που νοιάζει τον μαλάκα είναι "να μη βγεί η δεξιά".
Αλλά έχεις τη μεγάλη δύναμη της προπαγάνδας μαζί σου, γιατί εσύ δεν είσαι μαλάκας. Έχεις τα κανάλια. Στα οποία χαρίζεις δισεκατομμύρια.
-Κάτι καταλαβαίνει ο μαλάκας, ότι τον δουλεύεις, ότι δεν είσαι καθόλου σοσιαλιστής, αλλά είπαμε: ο μαλάκας είναι αιωνίως εγκλωβισμένος στο τάμα του: "να μη βγει η δεξιά".
-Πάνω κι από την ίδια τη ζωή του, πάνω κι από το μέλλον των παιδιών του, υπάρχει το τάμα: "να μη βγει η δεξιά".
-Κι έτσι τον πηδάς ανενόχλητα και χωρίς σάλιο. Και ο μαλάκας δεν βγάζει άχνα, ...για να μη βγει η δεξιά....
taxalia