slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΥΠΟΙΚ: Εντολή για διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων και δανείων του 2012

Εντολή να διασταυρωθούν φορολογικές δηλώσεις και δάνεια του 2012 έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το υπουργείο Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα τριών καθηγητών πανεπιστημίων των ΗΠΑ (Πολυτεχνικού Ινστιτούτου της Βιρτζίνια και του Πανεπιστημίου του Σικάγο,) που έκαναν ανάλογη διασταύρωση, προέκυψε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, απέκρυψαν από τις εφορίες το 2009 εισοδήματα ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.



Όπως είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Πελοπίδας Καλλίρης, από την έρευνα διαπιστώνεται ότι οι διαφυγόντες φόροι για το ίδιο έτος ανέρχονται σε 11,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 31% του ελλείμματος της χώρας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλουν σε δανειακές υποχρεώσεις περισσότερα χρήματα από ό,τι δηλώνουν ότι εισπράττουν κάθε μήνα.

Για παράδειγμα, οι λογιστές, οι οποίοι δηλώνουν 1.479 ευρώ το μήνα αλλά οι δανειακές τους υποχρεώσεις φθάνουν τα 1.701, οι γιατροί δηλώνουν 1.628 ευρώ αλλά πληρώνουν 1.660, οι εργαζόμενοι σε νομικές υπηρεσίες που δηλώνουν 1.558 και πληρώνουν 1.647 ευρώ.

Βάσει αυτών των στοιχείων τα φορολογικά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι 30,5 δισ., τα εισοδήματα που αποκρύπτονται φθάνουν τα 28 δισ. και οι φόροι που χάθηκαν το 2009 ήταν 11,2 δισ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: