slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ρεπορτάζ - Ντοκουμέντο στον καταυλισμό του Ελληνικού: Βοθρολύματα έχουν κατακλύσει 5.000 τ.μ. - Σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα πρέπει να σφραγισθεί και να απολυμανθεί άμεσα, από τους αρμόδιους φορείς πριν είναι πολύ αργά για διαπιστώσεις και ευχολόγια.
Μια υγειονομική βόμβα μεγατόνων, είναι έτοιμη να εκραγεί στο υπόγειο της αίθουσας αναχωρήσεων του δυτικού αεροδρομίου στο Ελληνικό, εκεί που στεγάζονται εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
Μια υγειονομική βόμβα μεγατόνων, που ακυρώνει τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα του
Υπουργείου Υγείας κ. Μπασκόζου ότι οι συνθήκες υγιεινής έχουν διασφαλιστεί στα κέντρα όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Ένας τεράστιος βόθρος, πολλών χιλιάδων τετραγωνικών γεμάτος βρώμικα νερά και λύματα, βρίσκεται ακριβώς κάτω από το χώρο που ζουν άνθρωποι και προπάντων παίζουν μικρά παιδιά.
http://www.vimaonline.gr/20/article/25365/reportaz-dokoumedo-ston-kataulismo-tou-ellinikou-vothrolumata-ehoun-kataklusei-5000-tm-sovaros-kindunos-gia-ti-dimosia-ugeia#.V79m66AeSOY.twitter
Αυτοψία στον καταυλισμό - γκέτο του ΕλληνικούΑυτό που αντικρίσαμε στο υπόγειο κάτω από την αίθουσα αναχωρήσεων στο Ελληνικό, ξεπερνά κάθε φαντασία. Τοvimaonline.gr στα πλαίσια του ρεπορτάζ, κατάφερε να εισχωρήσει στα υπόγεια του συγκροτήματος, τα οποία στην κυριολεξία αποτελούν υγιειονομική βόμβα. Κατεβαίνοντας μερικά σκαλιά καταφέραμε να μπούμε από την σπασμένη πόρτα στο υπόγειο της εγκατάστασης.



Ακριβώς, ένα όροφο κάτω από εκεί που συγχρωτίζονται εκατοντάδες μετανάστες και λίγα μέτρα μακριά από τους χώρους που παίζουν μικρά παιδιά, την εικόνα που αντικρίσαμε δεν τη χωρά ανθρώπινος νους για μια χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή και πολιτισμένη. Μία έκταση τουλάχιστον 5.000 τετραγωνικών μέτρων καλυμμένη με τουλάχιστον 40 πόντους βοθρολύματα, που προφανώς προέρχονται από τις ελαττωματικές εγκαταστάσεις τουαλετών της αίθουσας αναχωρήσεων και εκατομμύρια κουνούπια να πετούν στο αέρα.


Η μυρωδιά ήταν αποπνιχτική και η παρουσία ανθρώπου πάνω από λίγα λεπτά ήταν απαγορευτική. Το πλέον ανησυχητικό, όμως, εκτός από τα εκατομμύρια κουνούπια, ήταν ότι τα βοθρολύματα ήταν γεμάτα με προνύμφες κουνουπιών, τα οποία προφανώς εκκολάπτονταν έχοντας το ιδανικό περιβάλλον ζέστης και υγρασίας. Οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι αποκαλυπτικές.



Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται ακριβώς, ένα όροφο κάτω από την αίθουσα που ζουν οι μετανάστες και η είσοδός του λίγα μέτρα μακριά από το σημείο εισόδου στο κτίριο. Σε απόσταση δε 500 μέτρων περίπου, βρίσκονται τα πρώτα σπίτια από την πλευρά του Αλίμου.

Το σκηνικό της παράλογης αυτής κατάστασης συμπληρώνεται με την παρουσία της κινητής μονάδας του ΚΕΕΛΠΝΟ λίγα μέτρα πιο μακριά στην οποία εξετάζονταν μετανάστες και πρόσφυγες για λοιμώδη νοσήματα...


Τα βοθρολύματα καλύπτουν το σύνολο της έκτασης του υπογείου
Δεν είμαστε επιδημιολόγοι αλλά από την εικόνα που αντικρίσαμε, πλέον δεν θα μιλάμε σε λίγο καιρό για κρούσματα ελονοσίας αλλά για επιδημία, μεγάλης κλίμακας, μολυσματικών ασθενειών.

Χωρίς ίχνος υπερβολής, η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα πρέπει να σφραγισθεί και να απολυμανθεί άμεσα από τους αρμόδιους φορείς, πριν είναι πολύ αργά για διαπιστώσεις και ευχολόγια.

ΤΟ VIMAONLINE.GR ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ
Δεκάδες φορές έχουμε αναφερθεί στις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό-γκέτο του Ελληνικού όπου συγχρωτίζονται χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Το vimaonline.gr, πριν από μερικούς μήνες είχε αποκαλύψει έγγραφο του ΚΕΕΛΠΟ που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών από τις τραγικές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.

Μάλιστα η έκθεση πρότεινε και συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση λοιμοδών νοσημάτων. Από τότε παρά το θόρυβο και την ανησυχία που είχε προκαλέσει η συγκεκριμένη έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε ελάχιστα κέντρα βελτιώθηκαν οι συνθήκες, ενώ σε πολλά παρέμειναν οι ίδιες και σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται ότι χειροτέρεψαν.


Ο πλημμυρισμένος διάδρομος που οδηγεί στο υπόγειο του κτιρίου κάτω ακριβώς από την αίθουσα αναμονής που κοιμούνται οικογένειες και παιδιά.
Στην τελευταία περίπτωση φαίνεται πως ανήκει ο καταυλισμός - γκέτο του Ελληνικού αφού παρά τις συνεχόμενες αναφορές για τις ακατάλληλες συνθήκες διαμονής εκεί, ιδιαίτερα στην αίθουσα αναχωρήσεων, τίποτα δεν άλλαξε.



Η συγκεκριμένη εγκατάσταση η οποία βρίσκεται υπό την ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει δεχθεί τα πυρά πολλών φορέων όσον αφορά στις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, ενώ και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Κωνσταντάτος έχει επισημάνει πολλές φορές με επιτακτικό τρόπο την ακαταλληλότητά του, τονίζοντας πως θα πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε δομές κατάλληλα διαμορφωμένες.

Δεν γνωρίζουν ή κουκουλώνουν τα προβλήματα; 
Από την πλευρά του το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και του Υπουργείο Υγείας τις τελευταίες ημέρες διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν σοβαρά τουλάχιστον προβλήματα υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας ενώ ο Γ.Γ. του υπουργείου Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

Όσο για το γενικότερο θέμα της υγείας των προσφύγων και μεταναστών, σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με τον συντονισμό του ΕΚΕΠΥ και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όλους τους αρμόδιους επιστήμονες, τις ΜΚΟ και τους αλληλέγγυους, έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε ένα σχέδιο υγειονομικής κάλυψης, πρόληψης, επιδημιολογικής επιτήρησης και γενικότερα φροντίδας υγείας, που όχι μόνο αποδίδει αλλά έχει τύχει και του διεθνούς ενδιαφέροντος και εγκωμίων από διεθνείς οργανισμούς κύρους όπως το ECDC , Ο WHO, ο IOM , η UNICEF αλλά και το Αμερικάνικο CDC.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Πατούλης, δέχθηκε τα πυρά της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες, καθώς έχει καλέσει  τους υπουργούς Υγείας Α. Ξανθόκαι Π. Πολάκη να δώσουν εξηγήσεις για την άθλια υγειονομική κατάσταση των Κέντρων Φιλοξενίας επικαλούμενος την έκθεση του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ Αλέξη Μπένου, η οποία απεστάλη στα συναρμόδια υπουργεία στις 21 Ιουλίου 2016 και περιγράφει τις τραγικές συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους πρόσφυγες.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη έκθεση τονίζεται "ότι αυτά τα Κέντρα πρέπει άμεσα να κλείσουν'', καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η στέγαση των προσφύγων γίνεται σε αποθήκες εν αχρηστία μετά από βιομηχανική χρήση.

Σε όλους τους χώρους υπάρχει συγχρωτισμός εκατοντάδων ανθρώπων, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων. Οι παλαιότερες χρήσεις των αποθηκών αυτών πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες έκθεσης των πληθυσμών αυτών σε γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες κινδύνου.»

Τι έχει να απαντήσει σήμερα ο κ. Μπασκόζος αλλά και οι αρμόδιοι υπουργοί, τόσο για την έκθεση του αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και για την κατάσταση στο Ελληνικό που έφερε στο φως της δημοσιότητας το vimaonline.gr;



Τα βοθρολύματα είναι παντού διασκορπισμένα στον χώρο

Όλοι οι χώροι είναι καλυμμένοι με βοθρολύματα


Δεν υπάρχουν σχόλια: