slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

TA ONOMATA ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ Οι πιθανοί αντίπαλοι της Φώφης Γεννηματά για την ηγεσία του νέου φορέα


Τον προσεχή Οκτώβριο αναμένεται να διοργανωθεί η εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά, η οποία κατατέθηκε στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη, περιλαμβάνει εκλογή αρχηγού από τη βάση με ανοιχτές διαδικασίες. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα θέσουν υποψηφιότητα για να διεκδικήσουν την ηγεσία του νέου φορέα από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ακούγονται ήδη τα ονόματα του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιάννη Μανιάτη. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα δείγματα ηγετικής επιθετικότητας και αμφισβήτησε ανοιχτά τις διαδικασίες που πρότεινε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του και αναγνωρίζει παρασκηνιακά ότι δεν διαθέτει τις δυνάμεις για να αντιπαρατεθεί στη Φώφη Γεννηματά, χάνοντας την έδρα του στην Ευρωβουλή.

O πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις, ετοιμάζεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και προχωρά σε κινήσει προετοιμασίας της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του κόμματος. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, μάλιστα, παρουσίασε σε αδρές γραμμές το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί και άφησε αιχμές εναντίον της στρατηγικής του «6%» και της Φώφης Γεννηματά.
«Θα είναι τραγικό για τη χώρα και καταστροφικό για τον προοδευτικό χώρο, στις βουλευτικές εκλογές τα ποσοστά μας να είναι ανάλογα με αυτά των τωρινών δημοσκοπήσεων, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ 16-20% και Συμπαράταξη 7-8%. Σε τέτοια περίπτωση θα επιβεβαιωθεί η κυριαρχία Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ στον ευρύτερο χώρο και θα υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις με τον ανιστόρητο νέο διπολισμό Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυτό που αξίζει στη μεγάλη προοδευτική, πατριωτική Δημοκρατική Παράταξη. Δεν θα χαρίσουμε ούτε έναν πολίτη στους τυχοδιώκτες και ανίκανους των εθνικολαϊκιστών του ΣΥΡΙΖΑ, ή στους συντηρητικούς λάτρεις των ανεξέλεγκτων αγορών της Ν.Δ. Ήλθε η στιγμή να διαμορφώσουμε ανατρεπτικό πολιτικό πρόγραμμα και αντισυμβατικό λόγο. Να πάψουμε να ασχολούμαστε με τις διϋλίσεις ποσοστών τύπου 6-7%. Το ραντεβού με την ιστορία είναι τώρα», είπε.
Και πρόσθεσε: «Ο σημαντικότερος σταθμός σε αυτήν την πορεία, θα είναι η ανοιχτή διαδικασία επιλογής από την κοινωνία του επικεφαλής του νέου φορέα. Ενός νέου φορέα που πρέπει να δημιουργηθεί, όπως υποστηρίζω από το καλοκαίρι του 2015, με την υπέρβαση των σημερινών κομματικών σχηματισμών και με τη δημιουργία ενός ενιαίου, σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος των Ελλήνων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, που θα έχει εκλεγμένα και θεσμικά ισχυρά όργανα και διαφανή εκπροσώπηση της κοινωνίας. Πιστεύω βαθιά ότι στις υποψηφιότητες για τον/την επικεφαλής πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι βασικές ιδεολογικοπολιτικές τάσεις του ευρύτατου προοδευτικού πολιτικού χώρου που ξεκινά από το Μεταρρυθμιστικό Κέντρο και ολοκληρώνεται στη Σοσιαλδημοκρατία, την Κεντροαριστερά και την Πολιτική Οικολογία».

Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά ετοιμάζεται να προωθήσει πλαίσιο ώστε από κάθε κόμμα που συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μόνο ένας να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Στην περίπτωση αυτή, υποψήφια από το ΠΑΣΟΚ θα είναι μόνο η ίδια.
Υποψήφιος και ο Δημήτρης Ρέππας;
Πληροφορίες αναφέρουν ότι και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα παρουσιάσει τον δικό του υποψήφιο για την ηγεσία του νέου φορέα. Φήμες έκαναν πρόσφατα λόγο για υποψηφιότητα του Φίλιππου Σαχινίδη, αλλά φαίνεται ότι η ιδέα έχει εγκαταλειφθεί και το όνομα του πρώην υπουργού Δημήτρη Ρέππα συζητείται παρασκηνιακά, ώστε να συσπειρώσει όλο το «παπανδρεϊκό» μπλοκ.
Μιλώντας πρόσφατα στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Δημήτρης Ρέππας έπλεξε το εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου, απέφυγε κάθε αναφορά στη Φώφη Γεννηματά και έδειξε τον αριστερό δρόμο για τον υπό δημιουργία νέο φορέα.
«Δεν είναι στρατηγικός μας εταίρος η ΝΔ, τελεία και παύλα», είπε για τις σχέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε πως «αν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, θα είναι περισσότερο σκληρή και νεοφιλελεύθερη δεξιά από αυτή που γνωρίσαμε μέχρι τώρα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανανέωσης που τίθεται από στελέχη της ΔΗΣΥ, ο κ. Ρέππας είπε ότι θεωρεί πως ο Κώστας Σημίτης είναι πιο νέος από τον Κώστα Καραμανλή, ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Αλέξη Τσίπρα και αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ήταν πιο νέος από αρκετούς συνέδρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ερώτημα παραμένει αν εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ θα είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.


Πηγή: Οι πιθανοί αντίπαλοι της Φώφης Γεννηματά για την ηγεσία του νέου φορέα | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: