slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αγγίζει την αυτοδυναμία η ΝΔ, η υπόθεση με τα όπλα πλήττει Καμμένο και ΑΝΕΛ

 
Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Προφανώς και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία «φωτογραφία» της στιγμής, όπως συνηθίζουν να λένε οι ειδικοί.

Δεν αποτελούν εκλογικό αποτέλεσμα, όμως αποτυπώνουν ανάγλυφα την εικόνα που επικρατεί στο εκλογικό σώμα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Εδώ και περίπου δύο μήνες πολιτικοί αναλυτές που γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα αλλά και αριθμούς σημειώνουν ότι οι επερχόμενες εκλογές δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα με κεντρικό στοιχείο την αυτοδυναμία της ΝΔ. Για να συμβεί αυτό, επισημαίνουν ότι χρειάζονται ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα απαιτείται η είσοδος λίγων κομμάτων στη Βουλή, ώστε το ποσοστό εκείνων που θα μείνουν «εκτός» να ξεπερνά το 10%. Σε μία τέτοια περίπτωση το πρώτο κόμμα (πιθανόν η ΝΔ) με ένα ποσοστό κοντά στο 36% θα λάμβανε περισσότερες από 151 έδρες.

Το παραπάνω σενάριο λοιπόν ήρθε να επιβεβαιώσουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,3%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 10,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΚΚΕ 6,5%, Ένωση Κεντρώων 2,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5% και Λαϊκή Ενότητα 1%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,2% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 12,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» μοιράζεται ως εξής: 3,3% Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ και 9,5% Λευκό-Άκυρο-Αποχή.



Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι με την αναγωγή η ΝΔ φτάνει στο 35,2%, φτάνοντας σχεδόν το ποσοστό που θα της χάριζε την αυτοδυναμία (35,5-36%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 24,4%.

Στην περίπτωση αυτή στο κοινοβούλιο μπαίνουν έξι κόμματα και μένουν εκτός οι ΑΝΕΛ και το ΠΟΤΑΜΙ. Αξιοσημείωτο ασφαλώς είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει το Κίνημα Αλλαγής (11,6%) αλλά και η Ανταρσύα (2,4%).

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εύρημα της δημοσκόπησης, το οποίο πιθανόν να φανεί κομβικό στις μελλοντικές εξελίξεις. Η αποσυσπείρωση που παρατηρείται στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγεί σε αύξηση των αναποφάσιστων. Από το 36,7% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μόνον το 2,4% απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Φαίνεται λοιπόν ότι οι λεγόμενες «δεξαμενές» ψηφοφόρων για το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανσης χρήζει η εκτίμηση του προϊστάμενου στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ Τάκη Θεοδωρικάκου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο οποίος από την μία απέκλεισε την πιθανότητα η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία και από την άλλη προέβλεψε πως αν οι γίνουν ευρωεκλογές (άνοιξη 2019), χωρίς να έχουν προηγηθεί εθνικές κάλπες, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές κάλπες θα υποστεί «πολιτική κατάρρευση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.



Ενδεικτική του αρνητικού κλίματος που υπάρχει την περίοδο αυτή στην κοινωνία για την κυβέρνηση είναι η απάντηση στο ερώτημα «η υπόθεση των εξοπλιστικών έχει επιπτώσεις ή όχι στην κυβέρνηση;».

Το 55% απαντά πως «έχει σοβαρή βάση και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση», ενώ το 20,8% δηλώνει ότι «έχει κάποια βάση, αλλά δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση».

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι την ίδια άποψη έχει το 36,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 45,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ που επίσης εκτιμούν ότι το ίδιο σκάνδαλο απειλεί την κυβέρνηση.

Μία απάντηση που αποδεικνύει ότι το «πέρασμα» στον μέσο πολίτη της υπόθεσης με την πώληση του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία και τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας έχει γίνει και μάλιστα με τρόπο αρνητικό τόσο για τον κ.Καμμένο όσο και για την κυβέρνηση στο σύνολό της.

Φαίνεται πως η κοινή γνώμη αισθάνεται πως κάτι «σοβαρό» έχει συμβεί, το οποίο αντανακλά και στην συνολική εικόνα της κυβέρνησης.

Αν συνυπολογίσει κάποιος το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ παρουσιάζουν «διαρροές» προς την ΝΔ που φτάνουν το 34% αλλά και το ότι ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος παλεύει για την είσοδό του στη Βουλή, τότε έχουμε την πλήρη εικόνα για το κόμμα του Πάνου Καμμένου, το οποίο δείχνει να μην μένει ανεπηρέαστο από τις τελευταίες εξελίξεις.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,1% των ερωτηθέντων και ο αρχηγός της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,7%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 40,1%.

Πρόκειται για μία ακόμα δημοσκόπηση που δείχνει την πρωτιά του κ. Μητσοτάκη, χωρίς ασφαλώς να είναι μικρό το ποσοστό που αγγίζει το 40%, με το οποίο απαντούν οι πολίτες «κανένας από τους δύο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα προηγείται του πρωθυπουργού και στους επτά τομείς που διερευνήθηκαν στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση (Οικονομία, Ανάπτυξη, Εξωτερική Πολιτική, Κοινωνική Πολιτική, Διαπραγμάτευση με τους εταίρους, Προσφυγικό, αλλά και στην αντιμετώπιση της Διαφθοράς-στοιχείο που βάλλει ευθέως εναντίον του λεγόμενου ηθικού αριστερού πλεονεκτήματος).



Κακή είναι η εικόνα που καταγράφει η δημοσκόπηση στο επίπεδο της καθημερινότητας για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: η ανεργία (65,3%), το φορολογικό σύστημα (47,3%) και η υγεία-περίθαλψη (35,2%). Για το θέμα των ημερών, τους πλειστηριασμούς, οι πολίτες στην ευθεία ερώτηση εάν πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί, απαντούν:

Πλειστηριασμοί ακινήτων δεν πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση το 52,9%. Το 39,1% υποστηρίζει ότι πλειστηριασμοί ακινήτων πρέπει να γίνονται μόνο στην περίπτωση που εφαρμόζονται αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε κάθε περίπτωση ως έσχατη λύση αποπληρωμής ενός τραπεζικού χρέους απαντά το 3,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: